8 Temmuz 2012 Pazar

Biz Söyleyince Kızıyorlar...

Genellemeler genellikle tehlikelidir...
Bunun için genelleme yaparken, genel-leme diye olumsuz halini düşünmek lazım öncelikle...
O nedenle genellemeyip, Bozcaadalılardan özellikle yönetim görevlerinde olanlar olarak ifade etmek isterim.
Bozcaadalıların bu kesiminin bir özelliği bulunmaktadır:
Siz alınan bir kararı ya da yapılan bir işi eleştirdiğinizde, bunu kişiliklerine yapılmış bir saldırı gibi algılarlar.
Anında savunmaya geçerler.
Halbuki eleştirdiğiniz şey kişilikleri değil, aldıkları karar ya da yaptıkları iştir.
Ama onlar şöyle derler: "Biz ne zaman ne yapacağımızı çok iyi biliriz."
Ancak yaptıkları işe bakınca... aslında çok da bilmediklerini anlamak için onlar kadar bile bilgili olmanın gerekmediğini görürsünüz....

Neyse, derdimiz adalıların dedikodusunu yapmak değil.
Adada yaşayan "dışarlıklılar"ın eleştirilerine tahammül düşüktür bu çevrelerde.
Düşmanca algılanır.
Küserler kinlenirler.
Öyle ya, kulak verseler; kendi beceriksizliklerini kabul etmek durumunda kalacaklar.

Bu nedenle adada oturan "dışarlıklıların değil, gerçek dışarlıkların dediklerine bari itibar ederler umuduyla alıntı yapalım:

(Sermet Atadinç)


Bu hafta sonu ilimizdeki önemli etkinliklerden biri de Bozcaada’da gerçekleşecek; “Ozanın Günü ve Homeros Okuması..." Bu yıl 11. yılı. İlk yıldan itibaren sürekli bir gelişim trendi ile bu günlere gelen etkinlik,son yıllarda uluslararası bir nitelik kazanmak noktasında adımlar atıyor. Aynı zamanda Bozcada açısından önemli bir imaj oluşturan ve Bozcada ile özdeşleşen etkinlik oldu. 


Bozcaada turizmi açısından, böylesi tarihi kültürel mitolojik değerlerin üzerinde geliştirilmiş etkinlikler çok önemli. Bozcaada nesnel şartları itibarıyla özellikli ve kimliği olan bir turizm politikası oluşturmak zorunda.Bunu yaratamaz ise dönem dönem yaşanıldığı gibi; ada yaşantısına yön veren kargaşa ve kaos hakim olur. Bu etkinlik bu anlamda önemli bir çalışmadır. Gerçekleştirilmesine katkı sağlayan tüm gönüllüler önemli bir katkı sunmaktadır, Bozcaada için. 


Bozcada turizmi ancak böylesi kimlikli etkinlikler ile nitelikli bir gelişim sağlayacaktır. Aksi durumda ada değerlerinin her geçen gün yıprandığı fiziksel bir taşıma kapasitesine ulaşılır ki; çok kısa bir zamanda adanın tüm olumlu değerleri erozyona uğrar. Adanın dinamikleri de bu durumun farkında oldukları için en azından şimdilik buna uygun planlamalar yapmaktadırlar. Bu arada yapılacak bazı işlerin daha olduğunu unutmadan, adanın değerlerini dejenere etmeden, özellik ile fiziksel taşıma kapasitesinin gereğine dikkat ederek disiplinli kimlikli bir model ile Bozcaada vizyonuna göre hareket etme disiplini oluşturulmalıdır. 


Bozcaada denince akla ilk gelen konulardan biride ulaşım sorunudur. Ben adada yaşayan insanların ulaşım sorunu bağlamında, GESTAŞ performansını gündeme getirmek istiyorum. GESTAŞ deniz ulaşımında ilimizde tek şirket. Bu anlamda şu kaygı biraz daha artmaya başladı; rekabetin olmadığı koşullarda GESTAŞ hizmet kalitesi nasıl şekillenecektir? Bu konuda CHP Milletvekili Ali Sarıbaş’ın mecliste yaptığı basın toplantısındaki iddialar önemli. Özellik ile artan fiyatların vatandaşı rahatsız ettiği konusunu gündeme taşıyan Ali Sarıbaş GESTAŞ’ın rakipsiz kalmasının böyle bir gelişime yol açtığının altını çizdi. GESTAŞ yetkilileri de bu iddialara kendilerine göre cevap verdiler. 


Fiyat tartışması bir başka boyut. Kapitalist toplumlarda kar ekonomisi, enflasyon gibi bazı kriterler nedeniyle bu tartışmanın sonu yok. Yalnız bir konuyu belirtmeden geçemeyeceğim; kapitalist mantık burada da çalışmış ve personel ücretlerinin artması zam sebebi olarak gösterilmiş, her zaman olduğu gibi. Zam tartışmasının dışında önemli olan bu konudaki politikalardır, bu da bir sistem sorunudur. 


Ulaşım hakkının temel haklardan biri olması gerçeği ile yaklaşırsanız karşınıza farklı gerçekler çıkacaktır. Bozcada halkı açısından bu çok önemlidir. Yazın seferlerini yapan deniz otobüsü, sezon bitiminde 2 yıldır bakım gerekçesi ile seferlerini durdurmaktadır. İşte önemli olan budur.Bozcada halkının çağdaş ulaşım imkanından sezon dışında da faydalanması gerekir, bu engellenmemelidir.. 


Halkın ulaşım hakkını yok sayan, her şeyi kar elde etme üzerine kuran bir GESTAŞ şirketi ve bu politikası kabul edilemez. Bu yıl bunun takipçisi olacağız. Bozcaada halkı da bu hakkına sahip çıkmalıdır.


Sayın Atadinç'in Bozcaada'nın ulaşımı için söylediklerine eklenecek daha pek çok şey olabilir;  ancak birisi var ki onu hiç gözden kaçırmamak gerekmektedir: Bozcaada'nın yöneticileri GESTAŞ yönetiminde de yer almaktadırlar. Dolayısıyla "Biz yapmadık, GESTAŞ yaptı" demeleri "cambaza bak"tan başka bir şey değildir. 


Hiç yorum yok: