5 Nisan 2014 Cumartesi

Bozcaada 30 Mart 2014 Yerel Seçim Sonucunu Okumak

Bozcaada yerel yönetiminde çeyrek yüzyıldır devam eden yönetim çizgisi 30 Mart yerel seçimi ile değişti.

Seçim sonucu üzerinde iki kesimin tutumu ve oy verme davranışı belirleyici ve etkili oldu: gençler ve kadınlar.
Bu ikisi, süregelen yönetim anlayışının en az dikkate aldığı kesimler idi.

Gençlerin; sosyal alanda daha fazla yer alma talebi, ekonomik alanda yer almalarına karşın karar alma mekanizmalarında hak ettiklerini düşündükleri yer talebi, gelecek kaygılarını giderecek önlemlere yönelik talepleri, yorgun ve yıpranmış yönetimce görülemedi ve okunamadı…

Gençlerin tercihi, yaşça kendilerine yakın hissettikleri, benzer ilgileri bulunan ancak bunlardan önemlisi, aynı dili konuşan ve iletişim kurabileceklerini düşündükleri figür yönünde oldu.

Gençlerin seçim üzerindeki diğer önemli etkileri, ailelerinin üzerindeki dönüştürücü etkileridir. Aileler, geleneksel seçmen davranışlarından gençlerin etkisi ile farklı davrandılar. Gençlerin heyecanından etkilendiler.

Kadınların; yirmi beş yıl öncesine göre Adadaki ekonomik faaliyetlerin yürütülmesinde çok daha etkin hale gelmesi ile artan özgüvenleri ile ortaya çıkan talepleri görülemedi.

Ekonomik alanda neredeyse bir adım öne geçmelerine karşın karar alma mekanizmalarında yer bulamadılar; hatta yirmi beş yıl öncesinde kalan, “bir adım geride” muamelesi gördüler…

Kadınların, “gerçekten ulaşabilecekleri”; otoriteye değil eşitliğe dayalı bir iletişim kurabilecekleri, kendilerini birey olarak algılayacak ve cevap verecek, en çok da güven duyacakları bir figüre olan ihtiyaçları tercihlerinde etkili oldu.

Bozcaada’da geleneksel olarak aynı yönde davranan büyük aileler bu seçimde tercihlerini farklı adaylar için kullandılar. Hem aileler hem aile içi tercih farklılaşmaları nedeniyle “belirleyici büyük aileler blok’u” dönemi kapandı denilebilir. Şaka yollu ifade edilecek olursa, Bozcaada “çekirdek aileye” geçiş yaptı ve “feodaliteyi yıktı”.

Sosyolojik olarak ve siyasal davranış açısından en muhafazakâr kesim olan esnafın büyük bir çoğunluğunun korkusunu yenerek değişime karar vermesinin en önemli nedeni adalet duygusunun zedelenmiş olmasıdır. “Birilerinin kayırıldığına” ve bu “birilerinin kendisi olmadığına” ilişkin algılarıdır. Kuralların herkes için eşit biçimde işlemediği her yerde bu duygunun gelişmesi kaçınılmazdır ve bu duygu Bozcaada’da bu seçimlerde belirleyicilerden biri oldu.

Bu yerel seçimde “istanbullu” oyları da tercihinde değişikliğe gitti. Bu tercih farklılığında, belediye hizmetlerindeki yetersizliklerden çok Bozcaada’nın doğal ve kentsel çevresi ile ilgili duyulan ve yoğunlaşan kaygılar belirleyici oldu.

Yöntem ve süreç açısından bakıldığında, seçim sonucunu belirleyen önemli etmenlerden birisi ekip çalışması olmuştur. Çalışma ekibini oluşturanların niteliklerinin kompozisyonu ve performansı, uyumu, yaratılan sinerji, ekibin bir bütün olarak seçmenlerin algısı üzerinde etkili olmuştur. Bu açıdan değerlendirildiğinde, Bozcaada’da “yalnız kahraman kovboy” dönemi kapandı denilebilir. Bozcaada’lı seçmen tercihini “kişi”den değil, ekipten yana kullanmıştır.

Önceki seçimlere göre partiler ve adaylar seçmenlerle daha fazla iletişim kurmuşlardır.

Ada içi ve ada dışı toplantılar, odak grup toplantıları, yüz yüze görüşmeler ve aile ziyaretleri ile yoğun bir iletişim trafiği yaşanmıştır. Etkili olan ise iletişimin sıklığı değil içeriği ve biçimi olmuştur.

Bozcaada’lı seçmen ayrıştırıcı, kırıcı, sert, tehditkâr mesaj ve üsluba rağbet etmemiş; bütünleştirici, kucaklayıcı, sorunları doğru tanımlayan, iletişime açık mesajların kendisine ulaşmasına izin vermiştir.


Bozcaada’daki 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Bozcaadalı seçmenlerin tercihlerine yön veren taleplerini üç kelime ile nitelendirmek gerekirse, bu kelimeler: ulaşılabilirlik, samimiyet ve ciddiyet’tir.

Hiç yorum yok: