2 Kasım 2011 Çarşamba

Bozcaada İmar Planı Nihayet Mecliste

Bozcaada Belediye Başkanlığının beş yıl önce hazırlamış olması gereken Koruma Amaçlı İmar Planı nihayet Bozcaada Belediye Meclisi gündemine getirilerek bugün görüşülmeye başlandı.   

Plan ile ilgili sürecin bu güne kadar olan aşamalarına önceki yazılarda değinildiği için bunlara tekrar değinmeyeceğiz.(bknz sayfanın altında etiketler - bozcaada imar planı) Ancak planın en önemli hazırlık aşamalarından biri olan, en az iki halk toplantısında görüşülmesi ve tartışılması prosedüründe ciddi aksaklıkların bulunduğunu belirtmekte yarar bulunmaktadır. Bu aksaklıklardan ilki, duyurulma ve zamanlama ile ilgilidir.

İkincisi ve daha önemlisi ise, yasal düzenlemelerde, toplantıların halkın tüm kesimleri ile yapılması öngörülürken, toplantılardan birinin sadece adada faaliyet gösteren mimarların katılımı ile sınırlı olarak düzenlenmiş olmasıdır.

Adada faaliyet gösteren mimarlardan teknik destek alınmak istenmesi amacıyla toplantının bu şekilde gerçekleştirildiğini varsaysak dahi, yasal düzenlemeler bu toplantıların "bazı meslek mensupları ya da grupları" ile sınırlı gerçekleştirilmesini öngörmemektedir. Aksine, mümkün olduğunca fazla, farklı meslek ve grupların, yani "halkın" katılımını öngörmektedir.

Adada faaliyet gösteren mimarların büyük çoğunluğunun mimarlık dışında müteahitlik, emlakçılık, işletmecilik gibi farklı faaliyerler de göstermesi imar planı için görüş oluşturulmasında bu kesimlerin görüşlerinin temsili bakımından bunları avantajlı kılmıştır. Kısacası, planın görüş oluşturulması safhasında bir "ortak görüş oluşturma" konusunda sıkıntılar bulunmaktadır.

Bundan sonra ne olacak?

Bozcaada Belediye Meclisi planı görüşecek. İtiraz ve düzeltme talepleri olabilecek.
Meclis planı onayladıktan sonra, plan bir ay süreyle "askıda kalacak". Yani halka duyurulacak. Bu aşamada herkes, planın kendisi ile ilgili bölümlerine bireysel ya da kurumsal olarak itiraz edebilecek, görüş bildirebilecek.

Akabinde, planın onay süreci başlayacak. Yeni düzenlemeye göre planı Çevre ve Şehircilik bakanlığının ilgili birimleri inceleyip onayladıktan sonra, Bozcaada nihayet yürürlükte olan bir imar planına sahip olacak.

Bu blogu Bozcaada dışından izleyen ada sevdalıları:

Lütfen telefonla, faxla, e-mail ile plan taslağının Belediye Meclisinin onayından sonra Bozcaada Belediyesinin web sitesinde yayılanmasını talep edin. Okuyun.

"Askıda kalma" süresinde mutlaka planı inceleyin ve gerekirse itirazınızı yapın.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

NASIL BİR RANT DÖNÜYORSA ARTIK. BOĞAZINDA DURSUN TERBİYESİZLERİN.