15 Aralık 2011 Perşembe

Yargıtaydan Önemli Karar

Açılan bir dava ile ilgili olarak Yargıtay uygulamada emsal teşkil edecek bir prensip kararı verdi: 


YARGITAY 12’nci Hukuk Dairesi, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerin, kamulaştırmasız el atma uygulamalarını etkileyecek bir karar verdi. İzmir’de Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine açılan bir kamulaştırmasız el atma davası sonucuna göre, kamu tarafından vatandaşa yapılan ödemede, bugüne kadar uygulanan yüzde 9 faiz yerine, kamu alacakları için öngörülen en yüksek faiz olan yüzde 25 ödeme yapılması kararlaştırıldı. (Vatan-15 Aralık 2011)


Bu karar özellikle imar planı uygulamalarında, yol, yeşil alan ya da diğer kamu ihtiyaçları nedeniyle idarenin sıkça başvurduğu yollardan biri olan "kamulaştırmasız el koyma"larında vatandaşlar aleyhinde bulunan faiz oranı uygulamasındaki haksızlığı giderecek niteliktedir. 


Mevcut uygulamada ödemelerin gecikmesinde kamulaştırmasız el atılan yerleri ile ilgili vatandaşlara yapılan ödemelerde  uygulanan faiz oranı yüzde dokuzdur. Halbuki vatandaşın borçlu olması ve borcunu ödemesinde gecikmesi durumunda uygulanan faiz oranı yüzde 25 olarak uygulanmaktadır.


Yargıtayın bu kararından sonra kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler çok daha özenli bir planlama ve uygulama  yapmak durumunda kalacaklardır. 


   

Hiç yorum yok: