Bozcaada toprakları, yapılan analizlere göre en çok bağı ve
üzümü beslemeyi sevmekte…
Üzüm insanoğlu tarafından belki de en uzun yıllardır bilinen,
yetiştirilen ve sevilerek tüketilen meyvedir.
Kurutulmuşu ve pekmezi yanında yine binlerce yıldır en çok
kullanılan muhafaza edilip tüketme yöntemi şaraptır.
Bu nedenle Bozcaada’da yaşayan ya da gönül bağı olan
herkesin kütüphanesinde üzüm ve şarap konusunda kitaplar olmalıdır.
Üzüm, bağcılık ve şarapçılık Bozcaada’nın adından bile çok
önde gelen kültürüdür, kaderidir…
Ocak 2013 de Sayın Tankut İlter’in Şarap ile ilgili kitabı
ilginç.
Adı, Tıp Şarap Sağlık Yaşam…
Bir derleme niteliğinde olan kitabın ilk bölümü şarap ile
ilgili sosyal ve genel konulara ayrılmış:
Şarabın tarihi, şarap kültürü, şarabın sağlık üzerindeki
etkileri, şarap ve kalp hastalıkları ile alkollü içkilerin zararları
başlıkları; hekimlerin gözüyle, herkesin anlayabileceği, tıp terimlerinden
arındırılmış anlaşılır bir dille anlatılmış.
İkinci bölüm teknik ve özel konulara ayrılmış:
Şarabın bileşimi, üretim tekniklerinin şarap fenollerine
etkileri, resvaratrol, şarabın etkilerinde biokimyasal mekanizmalar, şarabın
antimikrobik etkisi, şarap ve hematolojik sistem, şarabın böbrekler ve tansiyon
üzerindeki etkileri, şarap ve kanser, şarap ve beyin, şarap ve migren, şarap ve
alerjik hastalıklar, şarap ve ürik asit, şarap – doğal cilt bakımı.
Kitap, adeta bir şarap gözlüğü ile sağlık ansiklopedisi…
Yayın, Gastroenteoroloji Vakfı’na ait.
Bozcaada’lılara ve Bozcaada’ya gönül veren meraklılarına duyurulur…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder