6 Şubat 2013 Çarşamba

Yorumsuz Bir Bozcaada Yazısı...


http://www.tribundergi.com/haber/bozcaada-dan-bir-memleket-manzarasi-taraftar-nerede-yatacak
Bozcaada'dan Bir Memleket Manzarası: Taraftar Nerede Yatacak?
Haftasonu Bozcaada deplasmanına giden Beykozspor taraftarının başına gelmeyen kalmadı. Bir memleket manzarası...
05/02/2013 - 18:52
Yorumlar (7)
Boğazın Yargıçları grubundan Turgay G. anlatıyor.
 
''Cumartesi gecesi 01:30'da yola çıkıldı. Sevdalı 23 kişiyiz. Klasik deplasman yolculuğu...
 
Sabah 9:00'da Geyikli feribot iskelesindeyiz. Feribot normalde sabah 10:00'da ancak fırtına şiddetli. Feribotun cesur kaptanı insiyatif alıyo ve hem topçularımızı hem de bizi almak için zor bela iskeleye yanaştı. Gerek topçular gerekse de biz feribotun içinde devrilme tehlikesi olduğundan araçları Geyikli İskelesi'nde bıraktık.
 
İnanılması güç bir rüzgara karşı adayı dolaştık. Fakat klasik sabit fikirli ada halkıyla karşı karşıyaydık. ''Maçcılar geldiiii''
 
Bu kadar rüzgara ve takımımızın tehir isteğine ret cevabı verildi çünkü hakem İzmir'den gelmişti ve tehir istemiyordu.
 
İroni yapmıyorum kullandığımız aut atışlarını kendi kalemize girmesin diye dua ediyorduk! Gerisini siz hesaplayın...
 
Maçı kaybettik ama yediğimiz rüzgar nedeniyle sağlığımızı da.
 
17:00'de geri dönmesi gereken feribot iptaldi. Kahraman kaptan akla hayale gelmeyecek maddi teklifler, klişe hastamız var yalanları vs her şey söylendi. Ama nafile... Kısa geçiyorum anca 3 saatlik bir ikna mesaisiydi bu.
 
Ada'daki tüm pansiyon ve oteller dolaşıldı. 300 tl oda fiyatı çekenler mi dersiniz, 100 yatak kapasiteli otelin bu mevsimde yerimiz yok demeleri mi dersiniz, Köhne otelin adam başı 90'ar tl çekmesi mi dersiniz! Daha saymayayım. ''Size barınacak yer yok'' iç sesleri. 
 
Polislere yalvardık; bizi tutuklayın nezarete alın yoksa donarak öleceğiz. Ya da tutuklanmak için bir şeyler yapmamızı istermisiniz diye sorduk. ''Hayır''dı cevapları. 
Belediye Başkanı'na 500 kişilik nüfusu olan Ada'da ulaşamadık. 
 
Kaymakam derseniz.. RTE'ye daha kolay ulaşılacağını öğrendik.
 
Bizim müthiş iş bitirici yönetimimiz, kahvede sabahlayabileceğimizi söyledi. Allah razı olsun! Hatta kendisine de yer bulamadığını bizimle sabahlayabileceğini söyledi. 30 yaşında yaklaşık 20 yılını tribünün tozunu yutarak geçirmiş birine söylenecek kötü bir yalandı. Kahretsin yine haklıydım...
 
Saat 21:00'de daha önce gece kalmak için yalvardığımız feribota gittik. Tüm kapılar kilitli. (Tamamen bize özel bir durumdu çünkü gündüz adada dolaşırken dikkatimizi en çok çeken şey insanlar anahtarlarını kapı üzerinde bırakıyorlardı) O saatten sonra anladık ki bize tüm kapılar kapandı. Yöneticiler odalarındaydı, Bld. Başkanı ve Kaymakam sıcak evlerinde.
 
Herkes kapatsa da Allah kapatmaz kapılarını dedik camiye gittik. Ama süper amatör ligde olduğumuzdan mıdır nedir imam kilitlemiş cami kapılarını. Aramızda rüzgarın etkisiyle epey bir rahatsızlanan 5 kişi parmaklıklardan tırmandı ve geceyi caminin üst katında geçirdi.
 
Geri kalanımız kahvede zorla sobayı yaktırdığımız kahveci ile birlikte kahvede geçirdik. 15 dakikada sönen bir soba.
 
Ben şimdi hastanedeyim 23 kardeşimin 23'ü de ağır rahatsız.
 
Kötü konuşmayacağım kimseye kırgın da değilim ülkemin sevdalılara baktığı sabit fikirdir bu. Ama 20 yıllık tribün geçmişimde bu olay artık şu fikrimi iyice haklı hale getirmiştir.
 
''İstisnalar dışında kimse bana Anadolu insanının misafirperverliğinden bahsetmesin.''
 
Dün gece herşeye rağmen tek bir olay yapmamamız da umarım yüzlerini biraz olsun kızartır...''
 
Turgay G.
 
Bu haber 2515 kere okundu.
Vazgeç • 
KÜÇÜKÇEKMECESPOR ULAN
Beykozlu
Bizim ne içimiz var mı ? semt sevdası diye birşey bilmiyorsan konuşma arkadaş.Ayrıca bizim yönetimle ilgimiz yok BOĞAZIN YARGIÇLARI kimseden yardım almadan senelerdir deplasmanı kendi cebinden karşılıyor.Şimdi konuyla ilgili birşey bilmiyosan yorum yapma !
bu karda kışta adalılar bile adaya gelmiyorken sizin ne işiniz var ayrıca ben istanbulda kalmak zorunda kalsam otel fiyatları nedir acaba 70 80 den aşağı otel mi var taraftarlık zordur yollara düşüyorsan göze alacan peki beykoz yönetimi naptı 2500 lira veremedimi sizin için bi pansiyona yerleştirsin rüzgara gelince bizde aynı rüzgarda oynadık ve kale atışlarını ilk devre gayet ii kullandık sizin için gerçekten üzülmüştüm ama geliyorsan çekecen arkadaş taraftarlık budur
+1 · 
BeğenKötü · Yorumla · 5 saat önce
adalı
doğma büyüme adalıyım ama adanın yüzde 98 anadoludan para hırsı için gelenlerdir yüzde 2lik kısım zaten adada pek duramıyor malum aç gözlüler yüzünden toprak doyursun gözlerini sizlere yardım etmemeleri çok ayıp bir şey inşallah onlarında başına böle bir şey gelir
+1 · 
BeğenKötü · Yorumla · 11 saat önce
İnsanlık ölüş dedirten bir olay Sadece Yazıklar Olsun diyorum...
+3 · 
BeğenKötü · Yorumla · 16 saat önce
Kahvedeki Tuvaletin Sadece Pisuvar'larını Açmışlar Alafıranga Tuvaletlere Bile Kilit Taktılar Tuvalete Bile Çıkamadık...
+4 · 
BeğenKötü · Yorumla · 18 saat önce
Yasin Teksöz
Hiç şaşırmadım. Türkiye'nin en pahalı yeri. Beraberinde de en dengesiz insanlarının olduğu yer. Halkı paragöz
+4 · 
BeğenKötü · Yorumla · 18 saat önce

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Herkezin lodoston mağdur olduğu gibi bunlarda madur olmuştur bunda yapılacak bir şey yoktur.Taraftar için bütün otellerle konuşulmuş ama bu çok masum sütten çıkmış ak kaşık taraftarların çok alkol almaları üzerine kimse bir gecelik otelini açmamıştır.Gemi kaptanıylada konuşulmuş fakat kaptan sigara ve alkol kullanımı yüzünden kabul etmemiştirki burda kim olsa 3 5 alkollü için başını ağrıtmak istemez.Son çare olarak Beykozspor taraftarına açılan kahvemize belediye başkanı taraftarın içtikleri için 500 TL'lik ödemede bulunmuştur.Siz hala adadalıları kötüleyin.Bizde deplasmana gittik ama galiba beykozsporlular deplasmanla tatili karıştırmışlar.

Tenedos dedi ki...

Sayın Anonim Yorumcu,

Açıklamanız için çok teşekkür ederim.
"Adalıları hala kötüleme" gibi bir amacım yok. Olsaydı, bu yorumunuzu yayınlamazdım...izi kalsın derdim.
Kaynağını da (linkle) verdiğim Bozcaada ile ilgili olumsuz bir yazıyı "yorumsuz" verdim. Ben yayınlasam da yayınlamasam da, bu yazı NET'te var. Taraftarlara hitap eden bir sitede ve ulusal basında yer aldı.

Bu yazıyı yayınlamakla, size cevap verme ve durumu açıklama, düzeltme fırsatını vermiş oldum. Yayınlamasaydım ve siz yazmasaydınız başkanın ödeme yaptığı, kaptanla görüşüldüğü, taraftarların uygun olmayan davranışları nereden bilinecekti? Neden yazıma bu gözle bakmıyorsunuz?

Bozcaada ile ilgili çıkan benim yazdığım ya da başka yerlerde çıkan olumsuz yazıların hepsi beni de rahatsız ediyor. Olumsuzlukları yazmak, en az olumluları yazmak kadar doğal, çünkü adada yaşayanlar da sizin deyiminizle "sütten çıkmış ak kaşık" değiller. Hiç kimsenin olmadığı gibi...

Olumsuz ve eleştirilmesi gerekenleri yok varsaymak, yazmamak ve konuşmamak onları ortadan kaldırmaz. Üzerinde konuşulacak ve tartışılacak ki düzelebilsin, düzeltilebilsin. Ya da aydınlatılabilsin - bu yazıda ve sizin yaptığınız gibi...

Saygılarımla,

Unknown dedi ki...

Bu blog dakı yazıları severek okuyorum hatta yanlışların gorunmesıne sebeb verdığı ıçın teşekkur ederım ama bu yazı hakkında bende bıraz bır bırşeyler soylemek ıstıyorum "Beykozspor taraftarı kalacak yer bulamamış"!!!!. Kaymakamı, Belediye Başkanını eleştirmişler, bedava kalamadıkları ıçın kahvede yatmışlar. Bende o arkadaşları şunları söylemek istiyorum; bir otel işletmecesi duşunun otelci otelını ada gıbı bır yerde ıstımak ıçın para harcayacak suyunu ısıtacak odasını temizleyecek çalışanına para verecek kendi cebinden para harcayacak ama sen dıyorsun ki ben bedava kalıcam öyle bırsey yok!!! ayrıca yetkılı kışıler ilgilenmemiş sızın kendi yöneticilerınız nıye ilgilenmedi bende onlara bu soruyu sormak istiyorum . Bizde deplasmana gittik ama kendi yerimizi kendimiz ayarladık bize kimse yer ayarlamadı ve kimseden beklentı ıçıne gırmedık sen deplasmana gıdıosan zaten bazı şeylerı goze alıcaksın yada paran yoksa gıtmeyeceksın acaba bız ıstanbula gıttıgımızde beykoz beledıye başkanı yada BEYKOZ KAYMAKAMI bıze kalıcak yer ayarlarım kendi imkanlarınla yaparsın yada tuttugun sevdalısı olduğun kulubun yonetıcılerı ılgılenır. Ayrıca arkadaşlara 60 70 lıra çok pahalı gelmış acaba ıstanbulda otele gıttıklerınde ne kadar para verıyorlar. Fotograflardan gordugum kadar bıra şışlerı war etrafta sen ıçkıye para verırken kalıcak yere nasıl para veremıyorsun. Eleştiren kişilerin tek taraflı düşünmelerine ve ada halkını acımasızca eleştırmelerine dayanamıyorum.

Tenedos dedi ki...

Merhaba Sezai Bey,

İçten duygularınızı paylaştığınız için teşekkür ederim.
İsminizle yorum yaptığınız için ben de olayla ilgili fikrimi paylaşacağım.
Şu konuda haklısınız: taraftarlar, herhangi bir turistik geziye gitmiyorlar. Takımlarını desteklemek için gelmişler.
Yazıdan anlaşıldığı kadarıyla, kalma gibi bir niyetleri yoktu, akşam gemisi ile dönmeyi tasarlamışlardı.
Ancak hesaba katmadıkları bir şey oldu: adadaki fırtına...
Kalmak ZORUNDA kaldılar. Olabilir, adaya her gelen ya da adada yaşayanların da başına sıkça gelmiyor mu bu?
Yazıda belirtilmeyen, daha doğrusu çok açık olmayan bir şey var: taraftarlar adada kaldıysa, takım ve yöneticileri de kaldı demek ki...
Yazının bir yerinde, Beykozspor yoneticilerinin de taraftarlarla ilgilenmediği ama kendilerinin biryerlere yerleştiği bilgisi var. Daha doğrusu onlara yönelik bir sitem de var.
Bu kendi kulüpleri ile olan sorunları.
İçki konusuna gelince...
Maalesef spor karşılaşmalarına eşlik ediyor, ne yazık.
Bozcaada'daki maçlarda, maç oynanırken tribün dışını bir dolaşmanı öneririm.
Mangallar dahi yanıyor... içki bir tarafa.
Tribünde içki içilmiyor, Beykozspor taraftarları, muhtemelen alkol almaya daha sonra başladılar.
Geminin çalışmayacağını anladıktan sonra...
Kendi hesapsızlıkları ve kendi yönetimlerinin ilgisizliği sonucu ortada kaldılar.
Bozcaada'da kış günü ve fırtınada, sokakta kalan 23 kişi...
Zor bir durum.
Tabi ki hotellerde bedava kalsınlar demiyorum. Tabi ki kışın adada bir-ikisi dışında oteller açık değil.
Burada otelcileri ya da adalıları suçlayacak bir şey yok.
Ancak ortada fiili bir durum var. Ortaya çıkan bir problem var. Yaşanan bir sıkıntı var.
Başka türlü çözülebilirmiydi?
Nasıl çözülebilirdi?
Ben bunun derdindeyim.
Neden biliyormusun?
Adada hep sezonun uzun olması istenir. Nasıl uzatırız diye çareler aranır.
Kışın deniz ve kum işe yaramayacağına göre, en uygun seçeneklerden biri spor.
Bu nedenle de zaten bisiklet yarışları, maratonlar düzenlenmiyor mu?
Yaz sezonu dışında da insanlar gelsin istiyoruz.
Gelsin ama bu tür elde olmayan durumlar için de hazırlıklı olunması gerekmiyor mu?
Bu tür durumlar için B planlarınız yoksa, riskleri yönetecek mekanizmalarınız yoksa, sezon uzatmayı unutmak lazım.
Kışın gelen insanlar hadi ada koşullarını bilmiyorlar...
Ama adada yaşayanlar biliyorlar ve önlemleri almak da onlara düşer.
Bir organizasyon yapılıyorsa, her türlü koşulu hesaba katmak gerekmez mi?

Spor camiasında bu tür haberler biliyorsun çok yayılır ve dedikodusu çok olur.
Bu haberden sonra sadece futbol değil, başka kış spor organizasyonlarının adada yapılması şansı sence de azalmadı mı?
Her ne kadar bu olay spontane, kendiliğinde gelişmiş olsa da, adalıların, işletmecilerin günahı olmasa da, kusurlu olan büyük oranda hesapsız taraftar ve sorumsuz spor yöneticileriyse de...

Bir problem yaşandı ve çözümü iyi yönetilemedi...

Bu olayda herkes birbirini suçlamaya başladı...
Kimi adalıları...
Kimi gelenleri...
Kimi ben gibi olayı yayınlayanları...

Benim için bu olay herkes açısından üzücü, ancak üstünü örtmememiz gereken bir fırsat aynı zamanda...
Bize, her zaman olabilecek, doğabilecek bir problem alanını gösterdi.
Nasıl ve ne yaparız da, bunları önleriz?

Suçlamalar hiç bir işe yaramaz, hatta insanların sorumluluk almasını engeller.
Üstünü örtmek, "yokmuş gibi davranmak", "görmezlikten gelmek", olabilecek daha büyük sorunlara yol açmaktan başka işe yaramaz...

O zaman hep beraber düşünüp tartışıp çözüm bulmalıyız derim ben.
Demeye çalıştığım sadece bu!


Unknown dedi ki...

Vildan hanım siz dogru olanı yaptınız ve bu haberi insanlara duyurmada yardımcı oldunuz eğer bu blogta paylaşmasaydınız ben dahıl çogu kışıden haberı olmayacaktı. Ama benm uzulduğu kırıldığım sınırlendıgım nokta altındakı yorumlarda kullanılan ıfadeler paragözler ada halkını aşağlıyan cumleler . ortada bır hata var dedıgınz gıbı bır krız var ama sadece ada halkına mal etmek çok yanlış ben ınsanların bıraz empatı kurmasını ıstedım ayrıca ada bıldıgım kadar suan bır kaç otel açık ve muhtemelen boşlardırda bu ınsanların taraftarları neden almadıklarıda araştırmalıdır.Ben onlara içki içmesinler veya trıbunde içki içmesınler demıyorum sadece demek ıstedıgım otel ucretlerı pahalı gelmış arkadaşlara bende onlara madem ıçkı alacak paranız var neden otel parası veremıyorsunuz. Sonuçta bır hatalar zıncırı var herkes şapkasını öne koysun ve duşunsun.

Semt Aşığı dedi ki...

Sezai Bey;
Empati yapmak lazım doğru söylüyorsunuz fakat sadece açık aramak için bira şişelerini ön plana çıkarıyorsunuz. Siz kendinizi 23 kişilik kafilenin içinde gibi hissederek hiç düşündünüz mü?
Adanın problemi farkındaysanız göçle beraber gelen bi' dejenerasyon. Aslında Boğazın Yargıçlarının tepkisi genel bi' tepki. Ada halkı üstünden ülke gerçeği. Bu gördüğünüz adamlar parasıyla otellere alınmayan adamlar. Yerel yetkililere ulaşamayan adamlar. Çünkü bu adamlar 'çapulcu' Kaymakamla görüşmesi imkansız.
Bu kafilenin içinde ki adamlardan biri Bozcaada ya kaymakam olacak belki önümüzdeki atama döneminde. Bu kafile sizin ön yargılarınızla hiç uyuşmaya bi kafile.