16 Haziran 2013 Pazar

DENKO Arsa Sahipleri Meclis Kararını Bekliyor

Bozcaada İmar Planı ile ilgili süreç devam ediyor.

Bozcaada Belediye Başkanlığının İmar İşleri Bürosunun içinde "ilanen askıda" kalan 1/25 000 lik plana yapılan itirazların Belediye Meclisi tarafından incelenmesi ve karara bağlanması için yasal süre tamamlandı.

Şimdi gözler Belediye Meclisi'nin vereceği kararlarda.

Beklenti, bu kararların, yasada öngörüldüğü biçimde Bozcaada Belediyesi resmi web sitesinde yayınlanarak daha önceden yaşanan ve tüm ilgililerde kuşku ve güvensizliğe yol açan "aleniyet" sorunun yaşanmaması...  

Planda yer alan önemli düzenlemelerden birisi kuşkusuz Ayana Koyu ve tapularının dağıtılmasıyla birlikte tüzel kişiliği sona eren DENKO Arsa Kooperatifinden alınan arsalarla ilgili olanlardır.  Bu düzenleme üç açıdan önemlidir:

1. Arsa sahiplerinin sayısının çok olması.

2. Arsa sahiplerinin geçmişten kazanılmış haklarının zedelenmesinin yol açacağı ve mülkiyet haklarının kullanılmasının engellenmesi sonucunu doğuracak düzenlemeler sonucu çok uzun, karmaşık hukuki işlemlere zemin oluşturacağı gerçeği.

3. Adanın en güzel ve en büyük koyunun şu ya da bu şekilde (konut ya da turizm) yapılaşması durumunda ortaya çıkacak olumlu-olumsuz ekonomik, ekolojik ve sosyal etkilerin büyüklüğü.

Bundan sonra çok uzun  yıllar boyunca Ayana Koyu Bozcaada'nın  gündeminden düşmeyecektir.

Ayana Koyu ve DENKO Arsaları birçok açıdan ve her kesim tarafından tartışılacak.

Bozcaada tarihinde, geçmiş donem yerel yönetimlerin öngörüzülüğünün, stratejik planlama ve çözüme yönelik etkili kararlar üretebilme becerisi yoksunluğunun Ada ve hak sahipleri için ürettiği sorunlarla yerini alacaktır.

DENKO Arsa Sahipleri adına girişimlerde bulunan ve konu ile ilgili çözüm üretme çabası ve gayreti içerisinde bulunan Sayın Attilla Kıran, Sayın Attila İnan ve Sayın Erol Yıdırım'ın arsa sahiplerine yaptıkları çağrılar ve iletişim bilgileri aşağıdadır. Bu çağrıda yer alan başvuru süreleri tamamlanmış olmakla birlikte bundan sonraki hukuki süreçte çağrı sahipleri ile haberleşmek ve birlikte hareket etmek isteyenlerin bilgilenmesi açısından önemli olduğu görüşündeyiz.



             Sayın  DEN-KO Arsa Komşumuz;

           Daha önce DEN-KO Bozcaada ile ilgili göndermiş olduğumuz mektupta bahsettiğimiz imar çalışmaları sonucunda BOZCAADA Belediyesi tarafından hazırlanan imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış ve askıya çıkarılmak üzere Bozcaada Belediyesine gönderilmiştir.

            01 Mayıs 2013 tarihinde askıya çıkarılan imar planına göre;

            Yaklaşık 8 parsel birleştirilerek 2500 m2’lik büyük parseller oluşturularak 2 katlı ve sadece  80 m2 büyüklüğünde bina yapılmasına müsaade edilmektedir.

            İmar planının bu şekilde kesinleşmesi halinde içinden çıkılamaz şekilde karmaşaya neden olacağı gibi var olan hakkımızda elimizden alınmış olacaktır.

            Planın askıda kalma süresi 1 ay olduğundan 01 Haziran 2013 tarihine kadar itiraz edilmesi gerekmektedir. İtiraz edilmediği takdirde hukuki yola başvurulması mümkün değildir. Hukuki hakkımızın kaybolmaması için öncelikle 01 Haziran 2013 tarihine kadar mutlaka onaylanan imar planına itiraz edilmesi gerekmektedir. Ekte gönderdiğimiz örnek itiraz dilekçesine tapunuzun Fotokopisini de ekleyerek İADELİ TAAHHÜTLÜ olarak BOZCAADA BELEDİYE BAŞKANLIĞI’ na göndermeniz hakkınızın kaybolmaması için önemlidir.

             İtirazlarımızın sonuçlanmasından sonra hukuki hakkımızı aramamız için aşağıda belirtilen vekalet bilgilerine VEKALETNAME göndermeniz halinde birlikte hukuk mücadelesine girmemiz uygun olacaktır. Yapılacak olan hukuk mücadelesinde arsalarımızın Turizm Tesis Alanı haline çevrilmesine çalışılması en uygun yol olarak görülmektedir. Daha önce gönderdiğimiz anket niteliğindeki mektuba gelen cevaplarda da çoğunluk Devre Mülk ve Otel Yapılmasını tercih etmiştir. Bir yandan dava açıp hukuki yönden hak ararken diğer yandan arsalarımızın bulunduğu alanın turistik alan olması için yetkili yerlere başvurarak çalışmalar yapacağız.

             Konunu  Aciliyetine ve Önemine Dikkatinizi Çekerek Bilgilerinize Sunarız.

Atilla İNAN                                              Erol YILDIRIM                                                       Attila KIRAN



VEKALETNAME BİLGİLERİ:
Ankara Barosu Avukatlarından 26123382816 TC kimlik nolu Atilla İNAN
Adres: Sağlık Sok.  No: 17/26 Sıhhiye/ANKARA





                               BOZCAADA BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA
                                   BOZCAADA/ÇANAKKALE
                                                                                                                     

KONU                       : Bozcaada Belediye Meclisince kabul edilen ve 01.05.2013 tarihinde askıya çıkarılan arsamı da kapsayan 1/25000 Ölçekli İmar Revizyon Planına itirazlarımın sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR    : Çanakkale İli, Bozcaada İlçesi, Merkez İçmece mevkiindeki,  uzun yıllardan beri var olan arsamın alınan karar ile onanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planının 01.05.2013 tarihinde askıya çıktığı ve askıya çıkartılan planın inşaat ruhsat sahasını da kapsadığı gibi sahanın üzerinde bulunduğu alanla ilgili olarak Belediye tarafından yapılan düzenlemede plan şartlarının uygunluğuna ilişkin hiçbir şartın göz önüne alınmadığı görülmektedir.
Askıya çıkarılan planın; maliki olduğum arsa ve onun gibi söz konusu bulunan diğer imarlı arsaların  hiçbir  özelliğinin gözetilmeden düzenlendiği görülmektedir.

Bu düzenlemeye ve plana aşağıdaki sebeplerle itiraz ediyorum.

1             Plan daha önceki düzenlemeler ve yasal mevzuat mucibince kazanmış olduğumuz müktesep haklara riayet etmemektedir.
2             Tapu hakkımın korunmadığı, mülkiyet hakkımın diğer tapu sahipleri ile birleştirilerek tüm tapu sahiplerinin mağdur edildiği ve taşınmaz arsa üzerine yapı yapılamaz derecede ortak mülkiyet mecburiyetine dönüştürüldüğü görülmektedir
3             Yapılan imar revizyon planında yaklaşık 8 adet parselin birleştirilerek ortaya çıkabilecek 2500 m2 ortak nitelikli arsada toplamda 2 katlı ve toplamda 80 m2 büyüklüğünde bina yapılması tüm arsa sahiplerini içinden çıkılamaz ve hak mahrumiyetine uğramış durumuna düşürecektir.

SONUÇ VE TALEP :
Yukarıda sunulan sebeplerle;
Bozcaada Belediyesinin hazırladığı ve 01.05.2013 tarihinde askıya çıkarılan ve Bozcaada yı kapsayan 1/25000 Ölçekli İmar Tadilat Planına ve dayanağı olan tüm plan ve uygulamalara itirazımızın kabulü ile işlemin iptaline, yeniden yapılacak çalışmalarda yukarıda belirtmiş olduğumuz haklarımızın dikkate alınmasına karar verilmesini ve mevcut  inşaat m2 durumuna bağlı kalınarak tüm arazinin Turizm Tesisi Alanına dönüştürülmesini talep ederim.
Saygılarımla. …/…/2013    
                                                                                                                         Ad Soyad
                                                                                                                               İmza
Ekler     : 1- Tapu örneği

Adres:


Telefon:      


        

       Sayın DEN-KO Arsa Komşumuz;

       Geçtiğimiz günlerde göndermiş olduğumuz  mektupta ;
       Bozcaada Belediyesinin hazırlamış olduğu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan imar planının Bozcaada Belediyesince askıya çıkarıldığını, askı süresinin 1 Haziran 2013 tarihinde sona ereceğini bildirerek ekte gönderdiğimiz itiraz dilekçesinin bu tarihe kadar Bozcaada Belediyesine gönderilmesi gerektiğini bildirmiştik. Ancak daha sonra öğrendiğimiz kadarıyla bu tarihin 29 Mayıs 2013 te sona ermiştir. 
        İleride hak kaybımız olmaması için itirazımızın yapılması gerekmektedir. 
        Eğer itiraz etmedi iseniz ÇANAKKALE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE mutlaka itiraz dilekçesini göndermeniz menfaatiniz icabıdır.

Attila KIRAN                                                     Atilla İNAN                                                     Erol YILDIRIM


İrtibat 
Tel : Attila Kıran 0505 314 79 80
E-Mail: attila.kiran@gmail.com
Adres: İlkadım Mah. Yeşilvadi Sok. No: 71-A D: 3 Dikmen/ANKARA


15 Haziran 2013 Cumartesi

Varna Free Universitesi Yüksek Lisans Öğrencileri Ada’dan Memnun Ayrıldılar

Varna Free Universitesi Turizm İşletmeciliği ile Pazarlama ve Finans Yüksek Lisans Öğrencilerinin 11-15 haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri eğitim amaçlı gezi sona erdi.

Toplam 46 kişiden oluşan Yönetim ve İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Miglena Temelkova liderliğindeki öğrenciler Bozcaada’da kurumsal ziyaretlerin yanında rasgele (random) görüşmeler gerçekleştirdiler.

Bozcaada Kaymakamlığını ziyaret eden grup Bozcaada Kaymakamı Sayın Abdulgani Mağ’dan Ada turizminin mevcut durumu ve geleceğe ilişkin vizyonu ve planları hakkında bilgi aldılar.  Kaymakam Sayın Mağ öğrencilerin ada ile ilgili tüm sorularını sabır ve samimiyetle cevapladı.

Büyük turizm işletmesi örneği olarak Çapraz Tatil Köyünü ziyaret eden öğrencileri Tesis Genel Müdürü Sayın Aslı Dinçoğlu tesisisin tarihçesi, mevcut durumu ve geleceğine ilişkin tasarıları konusunda bilgilendirdi. 

Türk konukseverliğinin hoş bir örneğini gösteren ve öğrenci grubuna Ada’ya özgü lezzetleri ile ikramda bulunan Çapraz Tatil Köyü Yönetiminin bu inceliği ve nezaketi; yaratılan güleryüzlü, samimi sohbet ortamı ve ziyaret sırasında öğrencilere havuzu ve plajı kullanma izni jesti ile birleşince çok etkilenen birçok öğrenci önümüzdeki yıl için aileleri ile birlikte tatil yerinin ve planlarının kesinleştiğini ifade ettiler.

Bozcaada Şarapçılığının en tanınan ve en büyük kapasiteye sahip olan Talay Şarapçılık İşletmesini ziyaret eden öğrenciler üzümün muhafaza edilmesinin bir yöntemi olan şarabın adım adım serüvenini Gıda Mühendisi Sayın Özgür Özkan den dinlediler. Bilgilendirme sonrası yaptıkları tadımda özellikle Ada’ya özgü üzümler olan Çavuş ve Kuntra’nın tek başına ya da kupaj örneklerini çok beğenen öğrenciler, bu şarapların tanıtımının turizm tanıtımı ile kaynaştırılması durumunda Bozcaada’nın dünya ölçeğinde bir rekabet üstünlüğü sağlayabileceğini ifade ettiler.

Kurumsal ziyaretlerini Bozcaada Rüzgar Enerjisi Santralı ile sonlandıran öğrencilere işletme sorumlusu, Elektrik  Mühendisi Sayın Kerim Kılavuz tarafından santral hakkında bilgi verildi.  Büyük bir ilgi ile dinlenen Kılavuz’a rüzgar enerjisi ve santralleri, doğa ile ilişkileri konusunda birçok soru yöneltildi.

Kurumsal ziyaretler dışında öğrenciler ada’daki birçok yerli ve yabancı turist ile çeşitli işletme sahipleri ile de yüzyüze görüşmeler yaptılar, notlar aldılar. Birçoğu Varna ve Bulgaristan Karadenizi kıyısındaki bölgede, turizmin çeşitli alanında aynı zamanda profesyonel olarak çalışan yüksek lisans öğrencileri tüm gözlem ve notlarını dört  ekip halinde değerlendirerek öğretim üyelerinden oluşan komisyona gruplar halinde sunum yaptılar. 

Sunumların konuları; Bozcaada’nın bir turizm beldesi olarak genel değerlendirilmesi,  Bozcaada turizminin Yunan Adaları turizmi ile karşılaştırılması, Bozcaada turizminin Türkiye’deki diğer turizm merkezleri ile karşılaştırılması (Kuşadası, Fethiye, Alanya) ve Bozcaada turizmini rekabette öne çıkaracak enstrümanlar, idi.  Bu sözlü sunumlar Haziran ayı sonuna kadar yazılı ve bitirme çalışması olarak üniversiteye sunulacak, ayrıca birkaç öğrenci Bozcaada Turizmini  yüksek lisans tez konusu olarak çalışacaklardır.

Genel olarak yemek yemek üzere ziyaret ettikleri işletmelerde birçok lezzet ile ilk kez karşılaşmakla birlikte memnun kaldıklarını ve ilginç buldukları ifade eden öğrenciler, Koreli Restoranı kalite/ fiyat açısından en iyi bulduklarını ve çok memnun kaldıklarını ifade ettiler.

Adı ve binası ile adanın en özel ve en “adalı” işletmesi olan Ege Hotel’de konaklayan Varna Üniversitesi turizm işletmesi yüksek lisans öğrenci grubu bu alanda ileri mesleki eğitim alan ve bu alanda çalışan profesyoneller olarak, konakladıkları otelin gördükleri en özgün, 3-5 yıldız gibi yıldız sınıflamaların dışında ve ötesinde “tartışmasız her açıdan kalite” sınıfında yer aldığını ifade ettiler.  

Varna Free Üniversitesi turizm işletmesi yüksek lisans programı öğrencilerinin Bozcaada turizmi ile ilgili çalışmalarının nihai ve yazılı sonuçlarını ileride, bu blogda paylaşacağız. 


“Göz, kendini görmez” sözünden hareketle, başka ve profesyonel bir göze Bozcaada turizmini nasıl görünüyor’u öğrenmek ilginç olacaktır.

11 Haziran 2013 Salı

Varna Üniversitesi Bozcaada'da

Varna Chernorizetz Hrabar Üniversitesi Yönetim ve İşletme Fakültesi'nin Turizm işletmeciliği ve Finans-Bankacılık Bölümleri Yüksek lisans Programları öğrencileri bu yıl ziyaret ve çalışma yapmak üzere Yönetim ve İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Miglena Temelkova'nın liderliğinde Bozcaada'ya geldiler.

Yüksek Lisans programlarında yer alan, alan incelemesi ve projektif çalışma seminerlerini  daha önceki yıllarda Yunanistan'ın Tasos adasında gerçekleştiren Üniversite, programda ders veren Türk öğretim üyesinin girişim ve çabaları sonucu Bozcaada'ya alındı.

Her yıl mayıs ayının son haftasında Tasos Adasında gerçekleştirilen ve bir hafta devam eden seminer bu yıl o tarihlerde Blgaristan'daki genel seçimler nedeniyle iki hafta ertelendi.

09-10 Haziran 2013 tarihlerinde Edirne'nin tarihi mekanları dışında Türkiye Cumhuriyetinin 2023 vizyonu ile ilgili bilgi almak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi Edirne il Başkanlığını ziyaret eden öğrenciler Edirne Milletvekili ve Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu'nun resmi danışmanı Avukat Sayın Ayhan Demir ile görüştüler.

Bugün gerçekleştirdikleri Truva gezisinden sonra Bozcaada'ya gelen öğrenci ve akademik personel Bozcaada'da çalışmalarına zemin teşkil edecek Bozcaada Kaymakamlığı ve örnek birkaç işletme ziyaretinden sonra 15 Haziran 2013 Cumartesi günü adadan ayrılacaklar.

Bu yıl ilk olan Bozcaada ziyaretinin başarılı geçmesi durumunda Varna Üniversitesi bundan sonraki yıllarda da seminer çalışmalarını Yunanistan'ın Tasos adası yerine Bozcaada'da  devam ettirecektir.


5 Haziran 2013 Çarşamba

Bozcaada'da Disko Olmalı mı? Anketi Sonuçları


Bozcaada'da disko olmalı mı? konulu anketimizin sonuçları aşağıdaki gibidir:

Anketi cevaplayan kişi sayısı 35 dir.  İstatistiksel olarak cevaplayan kişi sayısı 30'u geçtiği için cevaplayanlar "büyük grup" sayılabilir ve veriler büyük gruplara uygulanan parametrik istatistiksel tekniklerle değerlendirilebilir; sonuçlar genellenebilir. Anketin yapısı gereği cevaplar en kaba ölçme yöntemlerinden biri olan "yüzde" ile değerlendirilecektir.

Verilen cevapların % 48 i, Bozcaada'da kesinlikle disko açılmaması yönündedir. Bu sonuca göre anketi cevaplayanların neredeyse yarısı Bozcaada'da bir disko açılmasını istememektedir.

Bir diskonun ses izolasyonu yapılması koşuluyla onaylayanların oranı % 22, şehir dışında yapılması koşulu ile onaylayanların oranı % 8 ve her halükarda açılması gerektiğini düşünenlerin oranı % 20.

Bu blogda konu ile ilgili yer alan Bozcaada'da Disko Olmalı mı? http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1542089794701923407#editor/target=post;postID=4745012448503852742;onPublishedMenu=postsstats;onClosedMenu=postsstats;postNum=4;src=postname yazısındaki argümanları ve değerli görüş ve yorumları ile konunun tartışılmasına katkıda bulunan okuyucuları argümanlarını tekrarlamaksızın anketin sonuçları şöyle yorumlanabilir:

Bozcaada'da müzikli bir eğlenme mekanına ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak!

Cevaplayanların büyük çoğunluğu böyle bir mekan için kaygı duymaktadır. Bu kaygı müzikli eğlence yerinin oluşturulmasındaki özellikle ses izolasyonu ile ilgili teknik şartnamelerin yerine getirilip getirilmeyeceği ve işletilmesi sırasında doğacak sorunların (gürültü ve trafik) çözümünde etkisiz ve yetersiz kalınacağı kaygısıdır.

Bu kaygıyı besleyen temel kaynak güvensizlik duygusudur. İnsanların birbirine, işletmelere ve özellikle de kurumlara karşı duydukları derin güvensizlik duygusudur. Bu güvensizlik ve kaygıları oluşturan şey   eğlence yerleri ve diğer konulardaki geçmiş ve mevcut deneyim ve uygulamalar yer almaktadır.    

ÖNERİLER:

Temel sosyal bir ihtiyaç olan eğlenme ihtiyacının Bozcaada'da karşılanabilmesi için şu iki koşulun birlikte yerine getirilmesi gerekmektedir:

1. Ada'daki ses yankı düzeyini hesaba katarak iyi bir ses yalıtımının ve denetlenebilir bir ses sisteminin yüksek maliyetine katlanan yatırımcı  

2.  İşletme özelliklerini ve çevre özelliklerini dikkate alarak  ruhsatlandırma, düzenleme ve sürekli - ciddi bir denetleme yapacak bir yerel yönetim.




4 Haziran 2013 Salı

Şehir Planlamasının Özeti Budur

Bir şehri planlamak


........
Esenyurt’ta yaşadığımız ve aslında geçici şekilde çözülen, Fikirtepe’de sessizce yaşamakta olduğumuz ve Gezi Parkı hareketiyle gündeme bomba gibi düşen mesele aslında hep aynı; yanlış ve/veya eksik planlama.

Gezi Parkı konusunun sosyolojik, toplumsal ve siyasi tarafı bir yana konuya sadece bu ve benzeri projeler olarak bakalım.

Hatalı ve eksik planlama

Uzun zamandır yazdığım, konferanslarda anlattığım en önemli meselelerden biri inşaat projelerinin bir bütünün parçası olma zorunluluğu yani; şehir bölge plancılığı.

Sıraladığımız ve henüz gündeme düşmeyen tüm projelerde görünen en büyük eksiklik aynı; hatalı ve/veya eksik planlama. Görünen eksikliğin veya yanlışlığın nedeni ise aslında çok açık, bu planlamaları sadece mimarlar ya da belediyecilerle yapıyor oluşumuz. Böyle olunca da sadece bir zihin bir bakış açısı o bölgeyi dönemsel yani aslında geçici olarak planlıyor.

Oysa bir şehri planlamak, özellikle de o şehir tarihi ve sosyolojik olarak çok önemli. Dünya başkentlerinden biriyse, mutlaka o şehrin yakın ve uzak tarihiyle, toplumsal durumuyla yapılmalıdır.

Dünyada bu işi önce sosyologlar, tarihçiler sonra şehir plancıları, deprem mühendisleri ve mimarlar projelendirir. Yani bu şehir bölge plancılarını teknik tabiriyle ‘brieflendiren’ sosyologlar ve tarihçilerdir.

Projenin çıkmasıyla o projenin asıl kullanıcılarından focus gruplar oluşturulur ve bu kişilerin gözünden proje değerlendirmesi alınır. Sonra proje gerçekleştirilir ve devreye iletişimciler girerek projeyi anlatırlar. 

Sorgulama ve teşhis

Bu zincir böyle işlemezse, durum en basit tabiriyle, bir psikiyatriste gittiğinizde, doktorun sizin yüzüne bakıp ‘bence sen şizofrensin, şu ilacı al’ deme halidir. Oysa normalde doktorun önce size sorular sorması, sizi tanıması, geçmişinizi öğrenmesi, bu gün geldiğiniz yeri sorgulaması ve sonra teşhis koyması gerekir.

Doktor önce kendinize ama ardından başkalarına kendinizi doğru ifade etmenizi sağlar. Tedavi sadece size iyileştiğinizi hissettirerek olmaz, ailenizin arkadaşlarınızın da bunu görmesi ve onaylaması, onlarla hayata karışmanız gerekir ki başarılı bir tedaviden bahsedebilelim.

Şehirler de böyledir. Tarihini ve bugününü anlamanızı ister.

İşte bu yüzden bir yapı sadece bir inşaat değildir, bir dönemin bir coğrafyanın tanığıdır.


NOT: Bozcaada İmar Planı ile ilgili uygulama ve tartışmaların sürdüğü şu günlerde Ada açısından da önemli bir görüş içeren yazı olması nedeniyle 04.06.2013 tarihli Vatan Gazetesi Yazarı sayın Ceren Kumbasar'dan olduğu gibi alıntılanmştır.  

Daha önce de bu sitede defalarca belirtildiği üzere, bir şehir imar planı salt teknik bir "iş" değildir.  Tarihsel, ekonomik, sosyal ve siyasal yanları ve sonuçları mevcuttur. Ama daha da önemlisi bir şehrin geleceğidir. Bu gelecek bir ya da birkaç kişinin "dudakları arasında" ve "kapalı kapılar arkasında" belirlenemez. 

Tarih bunun aksine davrananların hazin hikayesinden ibarettir. Bozcaada Belediyesi ve Meclisini bu yazıyı defalarca ve dikkatle okumaya davet ediyorum.