24 Mayıs 2013 Cuma

Bozcaada Eczanesine Plaket

Çanakkale Eczacılar Odasınca düzenlenen törende Bozcaada Eczanesi'nin sahibi ve eczacısı Öznur Evergen'e  "Meslekte 30. Yıl" plaketi verildi.

Bozcaada'da 30 yıl öncesine kadar hastalar reçetelerini Yakar ya da Hüseyin Kaptanlara emanet ederek ilaçlarının Ezine'den gelmesini beklerlerdi.

Bozcaada'ya Bozcaadalı Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu genç Eczacı Öznur Evergen'in küçük eczanesini açması ile ada eczaneye kavuşmuş oldu.

Bu otuz yıl içerisinde tek ve sürekli nöbetçi eczane olarak Bozcaada halkına 24 saat  hizmet veren Bozcaada Eczanesi adanın az sayıdaki uzun soluklu işletmeleri içerisinde yerini aldı.

Bozcaada'ya otuz yıllık eczacılık hizmeti nedeniyle Sayın Öznur Evergen'e teşekkür edip 40. yıl plaketini de almasını dilerken, değerli sanatçı ve sevgili Bozcaada'lı hemşehrimiz sayın Cezmi Baskın'a ait bir Bozcaada Eczanesi anekdotu ile bitirelim:

Bir yaz sabahı, oldukça erken bir saatte Cezmi Bey Boza ile yürüyüşünü yapmış, Çınaraltı kahvesinde kahvesini yudumlamaktadır.
Turist bir bayan telaşla gelip eczanenin kapısını zorlar. Eczane kapalıdır. Kadın ile Cezmi Bey arasında şöyle bir diyalog geçer:

"Beyefendi, ne zaman açılır bu eczane?
"Kapısında yazıyor, saat sekizde."
"Ay bekleyemem o kadar. Beyefendi bunun dışında en yakın ada eczanesi nerede?"
"Gökçeada'da..."


Bozcaada Belediyesinde İmar Planını ile İlgili Tuhaf Aleniyet Sorunu


Bozcaada Belediyesince hazırlanan 1/25000 İmar Planı ile ilgili nedeni anlaşılamayan bir aleniyet sorunu yaşanmaktadır.

 Yasal Durum:

 1. Plan Yapımı Esaslarına Dair Yönetmeliğin 20 Maddesinde konu şu şekilde yer almaktadır:


Madde 20. ..... Onaylanmış planlar; onay tarihinden itibaren ilgili idarece herkesin görebileceği şekilde ilan yerlerinde asılmak ve nerede nasıl görülebileceği mahalli haberleşme araçları ile duyurulmak suretiyle 30 gün süre ile ilan edilir. 30 günlük ilan süresi içinde planlara itiraz, ilgili idare nezdinde yapılır.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.4880&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

2. İmar Yasası 8. Maddesinde konu şu şekilde yer almaktadır:

b) İmar Planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana gelir. Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. (Değişik dördüncü cümle: 8/8/2011- KHK-648/21 md.) Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir. Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi onbeş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlar.

3. 8/8/2011 tarih ve 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede şu şekilde yer almaktadır:


MADDE 21 – 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı Đmar Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin dördüncü cümlesi ve ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir.”
“Onay tarihinden itibaren valilikçe tespit edilen ilan yerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir.

Mevcut Durum

Foça Belediyesi ile kardeş şehir olunduğuna dair meclis kararından uçurtma şenliğine kadar haberleri web sitesinde duyuran Bozcaada Belediyesi, 01 Mayıs 2013 tarihinde 30 günlük inceleme ve itiraz süresi için "ilan" ettiği 1/25000 ölçeki Bozcaada İmar Planını yukarıdaki mevzuatın öngördüğünün aksine, Belediye Başkanlığı İmar İşleri Şefliği odasında "ilan" etmektedir.

Bu durum açıkça mevzuatın aleniyet ilkesine aykırıdır. 

Yine mevzuatın öngördüğü, ücreti mukabilinde planın incelenmek üzere basılı ya da elektronik ortamda talep edenlere verilmesi hususunun aksine, imar işleri çalışanlarına göre başkanın emriyle "yasak"tır. İmar planını sadece İmar İşleri Şefliği Odasının dört duvarında bakarak inceleyebilir, fotograflayamazsınız dahi...

Bozcaada Belediyesinin aksine, ülkemizin diğer ilgili kurumları yasalara titizlikle uygun hareket etmekte ve mevzuatın gereklerini yerine getirmektedirler. Bozcaada 1/25000 Ölçekli Planını incelemek isterseniz aşağıdaki linki tarayıcınıza kopyalarak plan ve tüm eklerine ulaşabilirsiniz: 

http://www.csb.gov.tr/gm/mpgm/index.php?Sayfa=sayfahtml&Id=2507