24 Ocak 2013 Perşembe

Bozcaada ve Gökçeada Avrupa Parlamentosunun Gündeminde

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde ağırlıklı olarak Yunanistan milletvekilinden oluşan 20 kişilik grup 22 Ocak 2013 tarihinde "Çözüm için Hareket" adında bir bildiri yayınladılar.

Bildiride dile getirdikleri talep, meclisin 2008 yılı ve 1625 sayılı "Gökçeada ve Bozcaada'nın iki kültürlü karakterini korumak için Türkiye ve Yunanistan arasında işbirliği modelinin geliştirilmesi" konusundaki kararların uygulanmasıdır.
http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefDocDetails_E.asp?FileID=19360


10 Ocak 2013 Perşembe

Bozcaada Depremi Ayazma Yolunu Biraz Daha Bozdu

Önceki gün Bozcaada açıklarında meydana gelen 6.2 ve dün akşamki artçısı 5.1 şiddetindeki depremlerden sonra Ayazma'ya Aya Paraskevi manastırından inen yoldaki çatlak ve yarıkların boyutları arttı.
 Deprem öncesi ayak bileğine kadar olan çatlağın boyu diz boyu kadar derinleşti...

































9 Ocak 2013 Çarşamba

Bozcaada'da Deprem

Bugün saat 16.16 da Bozcaada'da deprem oldu.

Deprem araştırma merkezlerinin ifadesine göre merkezinin Bozcaada'nın güneydoğusunda, 80-100 km uzaklıkta ve oldukça sığ bir derinlikte oluşması şiddetli hissedilmesine yol açtı.  Bozcaada ile birlikte deprem çeşitli şiddetlerde tüm Marmara ve Ege Bölgesinin büyük bir kısmında hissedildi.

Depremin Rihter ölçeğine göre 6.2 şiddetinde rağmen 15-20 saniye gibi kısa bir zamanda olması can kaybı ve binalarda hasara yol açmadı.

Depremle birlikte duyulan şiddetli gürültü, yanal hareketlerin yol açtığı bina hareketlerinin çıkardığı seslerle karıştı.

Yerel sağlık merkezinin yetkililerinin ifadesine göre deprem nedeni ya da sonucu herhangi bir yaralanma ya da diğer sağlık şikayetleri ile merkeze başvuru olmadı.

Bozcaada'da büyük bir korkuya yol açan depremden sonra halen 40 kadar gerçekleşen artçının şiddeti Rihter ölçeğine göre 4'u bulmadığı için çoğu hissedilmedi.

Çeşitli medya'da deprem ile ilgili uzmanların yorumuna göre bu bölgede benzer şiddetteki bir deprem en son 1912 yılında yaşandı.


1 Ocak 2013 Salı

Ayazma Plajı Yolu Açılamadı

Bir süre önce oluşan heyelan nedeniyle trafiğe kapalı olan Ayazma Plajı yolu kaymanın devam etmesi nedeniyle açılamıyor.

Ayazma Manastırı tarafından gidişte sahile dönüşün gerçekleştiği kavşak asfaltında iki yerde oluşan, biri 20-25 cm'yi bulan yarılma ve yırtılma araçla geçişi imkansız hale getirmektedir.

Şu anda Ayazma Koyuna ulaşım manastır tarafından servis yolundan ve Sulubahçe Koyu istikametinden sağlanmaktadır.

 

Aya Paraskevi Manastırı Onarılıyor

Bozcaada'nın en büyük ve ibadete açık iki "monostraki"sinden biri olan Aya Paraskevi manastırı onarılıyor.

Uzun yıllardan beri adeta bir mezberelik görüntüsünde olan manastır bu hali ile Ada'ya hiç mi hiç yakışmıyordu.

Ayazma koyuna bakan ve çeşmesi ile bu koya adını veren manastır son yıllarda adanın inanç turizmine önemli katkı sağlamaya başladı.

 İlk üzüm hasadının dini tören ve şenliklerle kutsandığı manastır yerli ve yabancı ziyaretçilerine her yıl Temmuz ayının 26. günü kapılarını açmaktadır. (Daha ayrıntılı bilgi için bu blogdaki Bozcaadanın Ayazma Panayırı  http://tenedos-bozcaada-tenedos.blogspot.com/2012/07/bozcaadann-ayazma-panayr.html)

Dini ayin ve dualardan sonra kocaman çınar ağaçlarının gölgesinde kurulan sofralardan neşeli kahkahalar yükselmekte, genç-yaşlı demeden uzun horona herkes katılmaktadır.

Bu yazdan itibaren artık sakız gibi beyaz örtülü masalar harabelerin içinde değil, bakımlı bir ortamda açılacak.

Tüm bina ve eklentileri elden geçirilen Aya Paraskevi manastırı Ada'nın dini, seyirlik ve yazları keyifle oturup dinlenebileceğiniz müstesna bir köşesi olarak  Bozcaada ve Bozcaada'lılara yakışır hale gelecek.